De meeste ouders of verzorgers proberen hun kinderen te stimuleren om te lezen. Lezen is namelijk goed voor jong en oud. Door te lezen leer je nieuwe dingen, ontdek je nieuwe denkwijzen en vergroot je je empathie. Je leert ook allerlei nieuwe woorden. Wat doe je echter als je kind nog niet zelf kan lezen? In deze fase lees je boekjes aan het kind voor. Zo vergroot je ook de woordenschat van het kindje. Je zorgt zelfs voor de ontwikkeling van de hersentjes van het kind. Hoe kies je dan het beste prentenboek voor? Dat hangt helemaal van jouw kindje af. Je kunt namelijk kiezen voor een boekje voor de desbetreffende doelgroep of je kiest voor een specifiek thema of genre. Heb je extra hulp nodig? Middels dit artikel helpen wij je om het beste prentenboek te vinden.

Beste prentenboek van 2021

Prentenboeken zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Ook vind je over vrijwel elk onderwerp een leuk prentenboek. Doordat je zoveel keuzemogelijkheden hebt, kan het wellicht moeilijk zijn om het beste prentenboek te selecteren. Gelukkig vergemakkelijken wij je zoektocht. We zijn namelijk voor je op zoek gegaan naar de best verkochte prentenboeken van dit moment. Aan de hand daarvan hebben we een top 5 lijst samengesteld. Deze lijst bestaat uit verschillende leuke prentenboeken voor kindertjes van allerlei leeftijden. Hierdoor komt iedereen aan zijn trekken. Je ontdekt meer over elk boekje door de beschrijving te lezen. Ook kun je de verschillende boeken met elkaar vergelijken. Lees dus gauw het artikel, maak een vergelijking en kies jouw beste prentenboek vandaag nog uit!

1. Alfabet

Elk kind is uniek en heeft zijn/haar eigen denkwijze. Dit betekent ook dat niet elk kind van dezelfde dingen houdt. Denk er bijvoorbeeld aan dat sommige kinderen er maar geen genoeg van krijgen als je Alfabetverhalen aan hen voorleest. Andere kinderen vinden het voorlezen daarentegen maar niets. Heb jij een kindje dat niet zo dol is op lange voorleesverhalen? Vind het kindje het gewoon leuk om naar allerlei plaatjes te kijken? Dan kennen wij het beste prentenboek voor jouw kleine spruit. Hier verwijzen we naar het boek genaamd Alfabet. Dit boek is het beste prentenboek voor jouw kind, omdat het boek bestaat uit illustraties zonder tekst.

Aangezien het boek Alfabet heet, bestaat het net als het alfabet uit zesentwintig pagina’s. Elke pagina is een kijkplaat op zich. Vanwege deze opbouw, kun je het boekje ook zien als een groot kijk- en zoekboek. Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig geworden naar de inhoud van het boek. In het boek komen alle letters van het alfabet voor. Bij elke letter horen er woordjes die met dezelfde letter beginnen. Kijk bijvoorbeeld naar de letter D. De D is van dolfijn, die heerlijk aan het douchen is in een dampende douche met een duikbril op. Je kunt met dit boekje spelenderwijs op alle kijkplaten letters, (werk)woorden en voorwerpen zoeken en ontdekken. Schaf het boekje dus gauw aan!

Eigenschappen van het boek Alfabet:

2. Boer Boris – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Je kunt kinderen van alles leren door verhaaltjes aan hen voor te lezen. Zo zijn er bijvoorbeeld boekjes over reizen, de komst van een broertje of zusje, enzovoorts. Ook als je je kind op een evenement of Boer Boris - Boer Boris, een paard voor Sinterklaasspeciale dag wil voorbereiden, kun je een geschikt boekje voorlezen. Rond het sinterklaasfeest kun je bijvoorbeeld een boekje over Sinterklaas voorlezen. Klinkt dit ideaal? Dan kennen wij het beste prentenboek voor jou. We verwijzen hier naar het boek Boer Boris – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas. Dit boekje is wellicht het beste prentenboek over het sinterklaasfeest. Lees het verhaaltje dus gauw voor.

In het boek Boer Boris – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas is de schimmel van Sinterklaas van de trap gevallen. Sinterklaas is radeloos. Wat kan hij nu doen? De sinterklaasviering moet namelijk doorgaan. Sinterklaas besluit om Boer Boris in te schakelen. Daarom vraagt de Sint aan Boer Boris of hij Knol voor een weekje mag lenen. Knol vindt dit geweldig. Daarom laat hij zich op het dak hijsen. Hij moet immers zijn draf op de nok oefenen. Helaas blijkt dit moeilijker dan verwacht, want het blijkt dat Knol hoogtevrees heeft. Hoe kunnen ze het sinterklaasfeest nou redden? Misschien komt Knol wel over zijn vrees heen…

Eigenschappen van het boek Boer Boris – Boer Boris, een paard voor Sinterklaas:

3. Het wilde dierenorkest

Doordat elk kind zijn eigen voorkeuren heeft, is er geen ideaal boekje voor elk kind. Sommige kinderen vinden het bijvoorbeeld leuk om naar plaatjes te kijken. Andere kinderen willen uitgedaagd worden Het wilde dierenorkestmiddels een doe-boek. Er zijn ook kinderen die gewoon gezellig tegen mama aan willen liggen terwijl ze een verhaaltje voorleest. Is jouw kind een fan van muziek, maar houdt hij/zij ook van raadsels en vrolijke illustraties? Dan kennen wij wellicht het beste prentenboek voor jouw kleine spruit. Hier verwijzen we naar het boekje Het wilde dierenorkest. Voor muziekliefhebbers is dit boekje wellicht het beste prentenboek. Het magisch prentenboek gaat namelijk gepaard met een speciale gratis applicatie. Op de app vind je muziek, die de auteur zelf heeft gecomponeerd.

Baalt je kind op den duur van de muziek? Dan hoef je het boekje nog niet weg te zetten. Het boek bevat namelijk ook leuke raadsels en vrolijke illustraties. Hierdoor vormt Het wilde dierenorkest een unieke lees-, kijk- en luisterervaring voor zowel kinderen als hun (groot)ouders. Waar gaat het boek eigenlijk over? In dit boekje neemt Maestro Muis je mee op een betoverende reis. Deze reis brengt je over land, maar ook over zee. Onderweg ontdek je het geheim van verschillende dieren. Denk maar aan de geheimen van de kleine kevers. Ook het geheim van de waanzinnige walvis is interessant. Je verveelt je dus geen moment als je dit boek in huis hebt!

Eigenschappen van het boek Het wilde dierenorkest:

4. Rupsje Nooitgenoeg – Voelboek

Hierboven hebben we het gehad over verschillende typen boeken. Het is namelijk handig als je van tevoren weet waarin je kind geïnteresseerd is. Aan de hand daarvan kies je namelijk voor een gepast Rupsje Nooitgenoeg - Voelboekboekje. Is je kind nog jong en wil je daarom dat hij/zij de wereld ontdekt door aanrakingen? Dan kun je kiezen voor een voelboekje met mooie illustraties. Wij kennen een dergelijk boekje dat voor jouw kind wellicht het beste prentenboek is, namelijk Rupsje Nooitgenoeg – Voelboek. De naam van dit boekje spreekt voor zich. Doordat het boekje een voelboek is, is het wellicht het beste prentenboek voor jouw kindje.

Vanaf het moment waarop je het boekje openslaat, geniet je kind ervan. De auteur heeft namelijk een wereld gecreëerd, die ook tot de verbeelding van heel jonge kinderen spreekt. Dit heeft het boek te danken aan de vele kleuren en vormen. Kindertjes vanaf ongeveer 18 maanden kunnen de wereld al ontdekken door met dit boekje te spelen. Zo kan je kindje bijvoorbeeld de glimmende appel voelen. Hij/zij mag zelfs de zachte manen van een leeuw aaien. Wil je je kind alvast leren hoe hij/zij in de toekomst zal schrijven? Dat is ook mogelijk. Je kind kan namelijk met de vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5 volgen.

Eigenschappen van het boek Rupsje Nooitgenoeg – Voelboek:

5. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Hoewel sommige boeken gezien worden als grappig, kunnen ze toch een levensles bevatten. Soms gaat het niet specifiek om een levensles, maar wel een thema dat het kind kan meenemen. Ben je op zoek naar Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heefteen dergelijk grappig boekje, met een mooie achterliggende gedachte? Dan kennen wij wellicht het beste prentenboek voor jou. We verwijzen naar het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Dit boekje is voor jouw kind wellicht het beste prentenboek. Het verhaal is namelijk grappig, maar heeft toch mooie achterliggende gedachten. Zo komen thema’s als behulpzaamheid en opkomen voor de rechten aan bod.

In het boekje steekt een kleine mol op een dag zijn kop boven de grond. Plotseling landt er een drol op zijn kop. Dit vindt de mol natuurlijk niet prettig. Hij besluit om op zoek te gaan naar de dader. Daarbij heeft hij hulp nodig. Dus twee vliegen helpen hem met zijn zoektocht. Samen vraagt het drietal aan verschillende dieren om hun drollen te laten zien. Deze drollen worden vergeleken met de drol op de kop van de mol. Uiteindelijk wordt de dader gevonden. De mol neemt daarom op zijn eigen manier wraak. Ben je benieuwd naar dit verhaaltje met mooie illustraties? Lees dan gauw het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft!

Eigenschappen van het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft: