Hoe kies jij een leesboek uit voor jouw kind? Je kunt op verschillende manieren een boek selecteren. Een belangrijke manier is door te kiezen voor een thema of onderwerp waar je kind van houdt. Plezier is immers zeer belangrijk bij het lezen. Er is echter nog een manier waarop je een geschikt boekje kunt uitkiezen. Zo kun je een boek uitkiezen aan de hand van het AVI-niveau van je kind. Maar wat houdt een dergelijk niveau eigenlijk in? Heb je een AVI uitleg nodig? Dan ben je hier op het juiste adres. Wij vertellen je er alles over.

AVI uitleg

In het eerste leerjaar begint je kind te oefenen met letters en kleine woordjes. Dit is de eerste stap in het leesproces. Wanneer het eerste proces is doorlopen, begint men met heel eenvoudige boekjes. Dit is het moment waarop men begint met niveaulezen oftewel AVI-lezen. Maar wat is AVI-lezen of niveaulezen eigenlijk? AVI uitleg groepDat is dat je kind leert om technisch te lezen. Dit betekent dat de woorden en klanken juist gelezen worden. Men let hierbij ook op de leessnelheid van kinderen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat het AVI-lezen eigenlijk inhoudt. AVI staat voor Analyse voor Individualiseringsnormen. Bovendien gaat deze aanduiding altijd gekoppeld met een letter en een cijfer. De letters die hier bedoeld worden, zijn M en E. Respectievelijk staan deze letters voor “midden” en “eind”. Je komt ook cijfers tegen. Deze cijfers verwijzen naar het desbetreffende leerjaar. Zo weet je op welk niveau je kind leest.

Hoewel er veel gefocust wordt op het AVI-niveau is dit niet het enige waar je rekening mee houdt. Het AVI-niveau geeft namelijk niet aan of het kind ook begrijpend kan lezen. Slechts technisch lezen en de leessnelheid worden bij dit niveau gemeten. Het kan dus voorkomen dat een kind dat langzamer leest en dus een lager AVI-niveau heeft, de tekst beter begrijpt dan een kind met een hoger AVI-niveau. Als ouder is het om deze reden belangrijk om je kind ook buiten de school te stimuleren om te lezen. Zo leest het kind steeds beter.

Alle AVI-niveaus op een rij

Hierboven hebben we je verteld wat AVI-niveaus betekenen. We hebben je echter nog niet verteld welke AVI-niveaus er precies zijn. Voordat we de verschillende AVI-niveaus op een rij zetten, willen we eerst verklappen dat er twee afwijkende niveaus zijn. Dit zijn het allereerste en het allerlaatste niveau, namelijk AVI Start en AVI Plus. De volledige lijst met niveaus, zie je hieronder:

Vraag dus vandaag nog aan de leerkracht wat het AVI-niveau van je kind is. Met de bovenstaande AVI uitleg kun je vervolgens gemakkelijk een geschikt boekje voor jouw kind uitkiezen. Lees gerust onze artikelen over diverse geweldige AVI-boeken!